film prva klasa pun glas
Travel

Misteriozna Carska bara: Dom kormorana i stotina vrsta ptica

carska bara 2

Carska bara, jedno od najvažnijih zaštićenih močvarnih područja u Srbiji, nalazi se u srcu Vojvodine, između Zrenjanina i Kikinde. Ova jedinstvena prirodna oaza prostire se na više od 4.700 hektara i predstavlja jedno od najznačajnijih staništa za ptice u Srbiji i širem regionu.


 

Smeštena u plodnoj ravnici, Carska bara obuhvata sistem močvara, bara, kanala i šuma, stvarajući bogat i raznovrstan ekosistem koji je dom za brojne biljne i životinjske vrste. Jedna od najvećih atrakcija Carske bare je njena izuzetno bogata populacija kormorana, ptica koje se ovde gnezde i hrane. Ove crne, elegantne ptice, poznate po svojim lovačkim veštinama i karakterističnom izgledu, čine Carsku baru pravim rajem za ljubitelje ornitologije i prirode.

U močvarama Carske bare gnezdi se preko 250 vrsta ptica, što ovo područje čini jednim od najvažnijih ornitoloških lokaliteta ne samo u Srbiji već i u Evropi. Pored kormorana, ovde se mogu videti i pelikani, ždralovi, čaplje, rode, i mnoge druge vrste koje su često na listama retkih i ugroženih.

Carska bara nije samo utočište za ptice, već i za brojne druge vrste, uključujući razne vrste riba, gmizavaca, vodozemaca i sisara. Ova raznovrsnost čini je pravim prirodnim draguljem i mestom od velikog ekološkog značaja. Vegetacija Carske bare obuhvata gustu močvarnu šumu, tršćake, livade i vodene biljke koje zajedno čine idealno stanište za mnoge vrste.

Za ljubitelje prirode, poseta Carskoj bari pruža nezaboravno iskustvo. Organizovane su brojne ture i šetnje, gde posetioci mogu sa stručnim vodičima istražiti bogatstvo ovog prirodnog rezervata. Postoji i mreža drvenih staza i osmatračnica koje omogućavaju posmatranje ptica i drugih životinja iz blizine, bez ometanja njihovih prirodnih aktivnosti.

Osim bogatog biodiverziteta, Carska bara je važna i zbog svog kulturno-istorijskog značaja. Područje je vekovima bilo naseljeno i koristilo se za lov, ribolov i poljoprivredu. Danas, ovo područje predstavlja savršen spoj prirodne lepote i tradicije, privlačeći sve veći broj turista, ekologa i istraživača iz zemlje i inostranstva.

Carska bara je zaštićena kao prirodno dobro od izuzetnog značaja, i nalazi se na listi Ramsarske konvencije, koja štiti močvarna područja od globalnog značaja. Ova močvara je jedan od simbola Vojvodine i Srbije, i njeno očuvanje je od vitalnog značaja za očuvanje biodiverziteta i prirodnih resursa.

(pressserbia/youtube screenshot)

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: FILM PRVA KLASA PUN GAS! Trejler

„Press Serbia vam predstavlja film koji će vas odvesti na trku emocija – od smeha do suza!“

Film prva klasa pun gas

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

октобар 2024.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Odaberite vašu sledeću destinaciju



Booking.com

PRess Serbia